Om Highlanders Bar

Craft Beer- kræs for kendere … og begyndere

Mere end 100 forskellige flasker og 22 haner er med til at sikre, at du kan få en øl-oplevelse, ud over det sædvanlige, når du kommer på Highlanders Bar i Mindegade.

I mere end fem år har det været stedet, du gik hen, når du havde lyst til whisky, der er egnet til andet end at fortynde din cola. En bar med tunge Chesterfieldsofaer og stole og borde, skåret ud af egefade, hvor musikken er lav nok til at du kan høre, hvad andre siger og fokus på en smagsoplevelse, for dem der vil mere end 10 af de billigste shots for en hund.

I dag er de også stedet med det største udvalg af forskellige craft beer i Aarhus. Fra de lyseste hvedeøl og witbier, over ales, pale ales, lagers og de mørkeste stouts, brygget på kiks og peanuts og andre gode sager. Findes det, er der en god chance for, at det findes på Highlanders.

”Vi åbnede som en whiskybar, men vi har også arbejdet på at kunne tilbyde et godt udvalg at forskellige øl. I dag har vi et af byens største udvalg af Craft beer, og det passer godt ind i det, vi gerne vil med stedet. Byen er fuld af barer, hvor du kan få billige pilsnere og shots, men for os handler det mere om kvalitet end kvantitet,” forklarer Karl Maynard, der ejer baren.

Flasker for alle

Hvis kvalitet er sat højere end kvantitet er barren sat højt. I køleskabene bag baren står flaske efter flaske organiseret efter øllenes farver, fra venstre mod højre, lys til mørk. Mere end 100 flasker, og hvis ikke det var nok, er der også 22 haner i baren. Der er noget for alle. Uanset hvor stor en kender du er. For Karl Maynard vil skabe et sted, der har plads til både kendere og begyndere.

”Vi vil tilbyde noget til alle. Det skal ikke kun være et sted, hvor man kommer, hvis man har rejst rundt til destillerier i Skotland eller været på Ølsmagningskursus. En god øl er en god øl, uanset hvem du er, og vi kan hjælpe dig til at finde de øl, du slet ikke vidste, at du godt kunne lide,” forklarer han.

Det er et krav, han stiller til bartenderne på stedet. De skal kunne mere end at rykke i hanerne. For dem, der ved præcist, hvilken øl de skal have, er det et nemt job, men hvis du ikke lige kender nogen af de utroligt mange øl, er det godt med en guide, der er stedkendt.

Det er de på Highlanders, og de er også flinke til at hjælpe dig med at finde, lige det du har lyst til.

”Hvis du fx har haft gode oplevelser med en øl, som vi ikke lige har på lager, kan vi som regel komme med et bud på noget lignende. Vores udvalg spænder bredt, og selvom du måske ikke lige kan få den hvedeøl, du kender, har vi et godt alternativ, der kan ende med at blive bedre, end du lige havde regnet med,” fortæller Karl Maynard med et grin.

Altid nye flasker

Karl er også altid på udkig efter øl, de ikke har haft i baren før. Det betyder, at der er stor udskiftning, og dermed kan du altså ikke altid være sikker på, at du kan få lige præcis den øl du fik i sidste uge. Til gengæld er der så kommet nye muligheder, og nogle øl er så gode, at de får lov at blive.

”Det gælder om at kunne tilbyde mere end de samme øl igen og igen, så vi skifter ofte ud, fordi vi har fundet noget nyt. Men naturligvis beholder vi de bedste flasker, og holder fast i de producenter, der leverer de bedste produkter. Vi har fx mange øl fra Ebeltoft Gårdbryggeri, Omnipollo og andre gode bryghuse, og så er vi jo også ”Dog Dealers”,” siger Karl Maynard.

Titlen betyder, at Highlanders er med i en eksklusiv skare af partnerbarer, der er spredt over hele verden, der får det fulde udvalg af skotske Brew Dogs ekportliste. Ergo kan du finde øl hos Highlanders, du kun kan få på disse særligt udvalgte steder. Baren er den første af sin slags i Danmark, og den eneste i Aarhus.

”Punk IPA fra Brew Dog er én af de øl, vi altid sørger for at have på hane. Det er en utroligt vellavet IPA, som alle kan drikke. Den og Brains Black, der er en stout, ligesom Guiness, bare bedre, er fast på hanerne hernede. Medmindre folk når at drikke dem, hurtigere end vi kan få dem hjem,” griner Karl Maynard.

Smag på varerne

Skulle du have fået mod på at prøve mere end en enkelt øl, eller vi du måske gerne vide lidt mere om, hvad du egentlig drikker, kan du bestille en smagning i baren. Her vil du få en tur gennem de forskellige øl, mens du får en forklaring om brygprocesser, øltyper og mulighed for at stille spørgsmål undervejs.

Skulle du have lyst til en specifik smagning indenfor en bestemt type øl, kan du altid aftale det, når du bestiller hos Karl Maynard, men ellers vil personalet lave en smagning, ud fra hvilke øl der de mest interessante, på netop den dag du kommer, så du kommer igennem en mange forskellige øltyper.

”Vores smagninger skal være nede på jorden, så alle kan være med. Vi bruger ikke indviklede fagudtryk, for vi vil gerne tilbyde en oplevelse, som alle kan være med på. Uanset hvilket niveau folk kommer med. Vi vil ikke være snobbede, for det kan man igen få andre steder. Derfor er det også bartenderne selv, der laver smagningen. Så ved de, hvad de taler om, og så får alle den bedste oplevelse,” forklarer Karl Maynard.

”Og hvis vi så får nogle gæster, der ved mere end vores bartendere, er vi altid glade for at kunne lære noget, vi kan give videre til andre.”

Der tilbydes smagninger i både øl, whisky, rom og gin. Hvis du vil være sikker på, at personalet har tid, og at der er plads, skal du bestille i forvejen.

Dermed kan Highlanders altså sætte kryds i alle bokse: God stemning, hyggelig atmosføre, venligt personale, stort udvalg og en rustning i et af hjørnerne.

What else could you need?

/BM